Uwielbiam piec ciasta i robić sałatki. W weekend jest trochę więcej czasu, więc wczoraj i dziś udało się zrobić pyszne (nie chwaląc się) sałatki.

Sałatka sobotnia

DSC_0006

składniki:

  • opakowanie rukoli
  • pół pomidora
  • pół czerwonej papryki
  • kulka mozzarelli
  • kilkanaście oliwek
  • 1 pomarańcza
  • pestki z dyni

sos

  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • zioła prowansalskie
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Rukolę układamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, mozzarellę, pomarańczkę. Dorzucamy oliwki. Mieszamy dokładnie składniki sosu, polewamy sałatkę. Pestki z dyni podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią i posypujemy nimi całość.

Sałatka jest pyszna, rukola jest lekko ostra, a pomarańcza wydobywa jej smak, do tego chrupiące pestki z dyni!

Drugą sałatkę zrobiłam dziś. Inspirując się tym przepisem: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/salatka_ziemniaczana/przepis.html

Jednak nie miałam sałaty i zrobiłam ją tak:

Sałatka niedzielna

DSC_0017Składniki:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 awokado
  • pestki słonecznika

sos:

  • pół łyżeczki musztardy
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz.

Składniki pokroić w kostkę. Polać dobrze wymieszanym sosem. Posypać ziarnami słonecznika.

Sałatka nie jest idealna. Lekko mdła, czegoś jej brakuje, może tej sałaty, ale może czegoś wyraźniejszego. Do dopracowania 🙂

Smacznego!

I niech ta zima się  już skończy!!

Reklamy