Już kilka razy zbierałam się, żeby napisać o najnowszych sałatkach, ale dziś się udało 🙂

DSC_0046

Moje sałatki są czasem podobne, bo takie lubimy:) Ich bazą jest sałata, najczęściej rukola, do tego różne dodatki, jakiś owoc i pestki dyni lub słonecznika 🙂

Sałatka z łososiem

Składniki:

  • opakowanie szpinaku baby
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • kulka mozzarelli
  • pół ogórka
  • pół jabłka
  • pestki z dyni

sos

  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Szpinak układamy w misce, dodajemy pokrojonego w dużą kostkę (mniej więcej) łososia i mozzarellę. Ogórka i jabłko kroimy w cienkie plasterki.  Mieszamy dokładnie składniki sosu, polewamy sałatkę. Pestki z dyni podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią i posypujemy nimi całość.

Sałatka z serem pleśniowym

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 100 sera pleśniowego twardego np. lazur
  • 1 czerwona papryka
  • kilkanaście oliwek
  • 1 pomarańcza
  • pestki dyni lub słonecznika

sos

  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Rukolę układamy w misce. Ser, paprykę, pomarańczę kroimy w kostkę. Dodajemy oliwki. Mieszamy dokładnie składniki sosu, polewamy sałatkę. Pestki z dyni lub słonecznika podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią i posypujemy nimi całość.

Smacznego!!

DSC_0053

Reklamy