Chciałabym złożyć już dziś życzenia z okazji tych przepięknych Świąt.

Zadumy i wdzięczności w Wielki Czwartek
Wyciszenia i skupienia w Wielki Piątek
Spokoju i ciszy w Wielką Sobotę
Wielkiej radości, pokoju w sercu, przepełnienia Miłością w Niedzielę Wielkanocną
Niech to będzie piękny i wyjątkowy czas!

baranek

A spokojnie przygotowując się do Świąt i chrzcin testowałam ostatnio różne przepisy. Jednym z nich chciałam się podzielić już dziś, ponieważ może kogoś jeszcze zainspiruje. Jest to baranek z ciasta 🙂 Jak napisałam Piotr Semka w ostatnim „Do Rzeczy”, baranka nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole, gdyż z jednej strony to oczywiście symbol tych Świąt, a z drugiej to ważne dla dzieci, żeby Wielkanoc zawsze kojarzyła się im z barankiem, a nie z „neutralnym zającem” 🙂 .

Przepis pochodzi z pudełka od foremki z barankiem.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół paczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Masło  utrzeć z cukrem, dodać jajko, sól, cukier waniliowy. Ucierając mikserem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Foremkę wysmarować masłem, wlać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

I jeszcze wiersz na dziś.

ks. Jan Twardowski
Chleb

Dobry chleb każdy
żytni razowy
rogal co tak jak jamnik zawsze skrzywiony
dobra jest bułka
przylepka z makiem
sucharek co w grypie chrupie ze smakiem
placek z powidłem
i na ostatek
baranek z ciasta
święty opłatek

-pomyślał chłopiec
co roztargniony
zgubił swe całe drugie śniadanie
biegnąc jak zając z domu do szkoły

Reklamy