Truskawki powoli się kończą, ale jeszcze na rynku można spotkać w całkiem niezłej cenie pyszne truskawki! Warto to wykorzystać i połączyć je z pyszną bezą lub przygotować w formie na zimno.

Pierwszy przepis inspirowany tym wpisem http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_truskawkowa_z_beza/przepis.html

Tarta z bezą
Moje składniki na formę 29 cm

DSC_0462

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 3  łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto zagnieść. Wykleić nim formę i włożyć na godzinę do lodówki. Później ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 25 minut.

Truskawki (ok. 400g) wymieszać z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Beza:

  • 3 duże białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno (do momentu kiedy możemy miskę odwrócić do góry dnem, a białka nie wypłyną), dodawać powoli cukier ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ubić.

Na upieczony spód wyłożyć truskawki oraz pianę. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
DSC_0465

Tarta z musem truskawkowym

To ciasto to coś pomiędzy sernikiem na zimno, a tartą z musem.
Przepis inspirowany tym wpisem http://www.mojewypieki.com/przepis/kremowa-tarta-truskawkowa
Spód
Moje składniki na formę 29 cm
DSC_0500

Kruchy spód:

  • 200 g mąki razowej
  • 3  łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto zagnieść. Wykleić nim formę i włożyć na godzinę do lodówki. Później ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 25 minut. Wystudzić.

Mus truskawkowy

  • 400 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml zimnej śmietany kremówki (30% lub 36%)

Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny zagotować. Zmiksować blenderem. Ponownie zagotować. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
Do truskawek dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by nie było grudek.
Kremówkę ubić i dodać do wystudzonego sosu. Całość wylać na zimny kruchy spód i wstawić do lodówki na całą noc.

DSC_0507Smacznego!!

Reklamy